Wat is een zeefdruk schilderij?
28 februari 2023 

Wat is een zeefdruk schilderij?

Een zeefdruk schilderij is een unieke kunstvorm die is ontstaan uit de traditionele zeefdruktechniek. Bij deze techniek worden verf en inkt door een zeef gedrukt op het oppervlak van een doek, papier of ander materiaal. Het resultaat is een opvallend, kleurrijk en soms abstract kunstwerk.

Geschiedenis van zeefdrukken

Zeefdrukken zijn ontstaan in China meer dan duizend jaar geleden en hebben sindsdien veel verschillende toepassingen gehad. Vanaf de 19e eeuw werden zeefdrukken steeds meer gebruikt voor de productie van drukwerk, zoals posters en tijdschriften. In de 20e eeuw werd de techniek ook steeds populairder onder kunstenaars en werd zeefdrukken een erkende kunstvorm op zichzelf.

Hoe wordt een zeefdruk schilderij gemaakt?

Het proces van het maken van een zeefdruk schilderij is zeer arbeidsintensief en vereist precisie en geduld. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die nodig zijn om een zeefdruk schilderij te maken:

 1. Het ontwerp wordt gemaakt en op de juiste grootte gebracht.
 2. De zeef wordt met een lichtgevoelige substantie bedekt en wordt daarna belicht met het ontwerp.
 3. Het niet-belichte deel van de zeef wordt verwijderd en de resterende substantie zorgt ervoor dat verf of inkt niet door de zeef kan.
 4. De verf of inkt wordt aangebracht op de zeef en wordt vervolgens gedrukt op het doek, papier of ander materiaal.
 5. Het proces wordt herhaald voor elke kleur in het ontwerp.

Voordelen van zeefdrukken

Zeefdrukken bieden een aantal unieke voordelen in vergelijking met andere kunstvormen. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Unieke look: Door de specifieke techniek en de vele lagen verf of inkt, heeft elk zeefdruk schilderij een unieke en opvallende look.
 2. Kleurrijk: Zeefdrukken kunnen in veel verschillende kleuren worden gemaakt, waardoor ze een kleurrijke toevoeging aan elke ruimte kunnen zijn. 
 3. Duurzaam: Omdat zeefdrukken op hoogwaardige materialen gemaakt worden, zoals canvas en papier, zijn ze zeer duurzaam en kunnen ze jarenlang worden bewaard zonder aan kwaliteit te verliezen.

Soorten zeefdrukken

Er zijn veel verschillende soorten zeefdrukken, elk met hun eigen unieke look en stijl. Hieronder vindt u enkele van de meest populaire soorten:

 1. Serigrafie: Dit is de meest bekende en traditionele vorm van zeefdrukken. Bij serigrafie wordt verf door de zeef gedrukt op het materiaal.
 2. Monotypie: Bij monotypie wordt slechts één exemplaar gemaakt van elk ontwerp, waardoor elk werk uniek is.
 3. Giclee: Giclee is een moderne vorm van zeefdrukken die gebruik maakt van hoogwaardige inkten en materialen. Het resultaat is een haarscherp en kleurrijk schilderij.

Waar te koop?

Zeefdruk schilderijen kunnen in veel verschillende galeries en online winkels worden gekocht. Het is belangrijk om te zoeken naar verkopers die bekend staan om de kwaliteit van hun producten en die garanties bieden op de kunstwerken die ze verkopen.

Conclusie

In conclusie is een zeefdruk schilderij een unieke en opvallende kunstvorm die zowel schoonheid als duurzaamheid biedt. Of u nu op zoek bent naar een kleurrijk aandenken of een blikvanger voor uw huis, een zeefdruk schilderij is zeker de moeite waard om te overwegen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen